Трагичният инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицаи, ясно показа, че

...
Трагичният инцидент в Бургас, при който загинаха двама полицаи, ясно показа, че
Коментари Харесай

Богдан Милчев: Близо 90% от кандидатстващите в МВР са неудачници

Трагичният инцидент в Бургас, при който починаха двама служители на реда, ясно сподели, че Министерство на вътрешните работи няма потенциал, съоръжение и експертиза по какъв начин да противодейства на проведената престъпност, споделя той

" Не може да се приказва за цялостна съгласуваност, само че обособени звена от системата на Министерство на вътрешните работи са работили в услуга на Георги Семерджиев. Някои неща са фрапантни - Семерджиев е бил арестуван и е позволено той да избяга ". Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев преди дни. Защо в Министерство на вътрешните работи се случва това?

Представяме ви изявление на с Богдан Милчев от Института за пътна сигурност, който е бил част от системата на Министерство на вътрешните работи и я познава чудесно.

- Г-н Милчев, вие познавате повече от добре системата на Министерство на вътрешните работи. Обикновено говорите за пътна сигурност, само че в този момент дано приказваме за какво един човек влиза в Министерство на вътрешните работи. Поводът за въпроса са думите на служебния вътрешен министър, че над Георги Семерджиев, който умъртви две млади дами при инцидента на бул. „ Черни връх “, е имало „ полицейски чадър “ от хора на високо равнище в Министерство на вътрешните работи. Обяснете по какъв начин става това?

- Истината е, че в Министерство на вътрешните работи близо 90% от чиновниците, които аплайват, с цел да влязат в системата, са неудачници. Те преди този момент са се опитвали да работят някакви други работи, само че не им се е получило. После са намерили някакви познати, с цел да им спомагат да влязат в структурата на Министерство на вътрешните работи. Те стават чиновници, тъй като в естественото общество няма по какъв начин да се осъществят. Много малко са хората в Министерство на вътрешните работи, които са тъй наречените потомствени служители на реда – татко му е бил служител на реда, дядо му е бил служител на реда. Друга дребна част работят по вътрешно разбиране и предопределение да служат на родината. Истината е, че в полицията целият асортимент е извънредно сгрешен. Казано просто - проведен е на правилото „ наш човек “.

- Но това не важи единствено за системата на Министерство на вътрешните работи?

- Принципно е по този начин, да. Но има една основна разлика, когато приказваме за Министерство на вътрешните работи. Когато човек влезе в Министерство на вътрешните работи, когато получи полицейски пълномощия, той става овластен.

Той придобива и има власт.

Ако той не ползва тази власт вярно и в полза на обществото, тогава тази власт стартира да обслужва такива като Георги Семерджиев. Ето това е огромният проблем. Целият модел в Министерство на вътрешните работи е сгрешен след измененията в страната след 1990-а. Промяната ще е доста мъчителна и доста дълга, в случай че ние въобще търсим и желаеме да се възвърне това полицията да работи в полза на обществото.

- Когато казвате, че моделът е сгрешен, дали той не е сгрешен нарочно…

- Дали е преднамерено, или не - не мога кажа. Но това са обстоятелствата към днешна дата. Аз си припомням времето, когато аз аплайвах да ставам служител на реда през 1995 година. Голяма част от хората още тогава бяха пробвали други неща, само че не им се бяха получили. Хората търсеха себе си. Тогава имаше и нещо друго. Имаше и доста съществено образование, което през днешния ден липсва. Имаше и доста съществени психически проби, с цел да станеш служител на реда. За да станеш контрольор, се минаваше и през още доста спомагателни проби. Сега даже минаването на тези проби е корумпирано и е на правилото „ наш човек “.

Институтът по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи се употребява извънредно доста да обслужва началниците и политическото управление на Министерство на вътрешните работи, с цел да може кариерно да се развиват „ верните хора “,

а тези, които не са комфортни, да бъдат спъвани още на това равнище. Това са обстоятелства, които всички в Министерство на вътрешните работи знаят.

- „ Чадърът “ няма по какъв начин да не е обвързван с пари? Това ли е зоната на „ въздействие “ и респективно „ признателност “, когато си на позиция в Министерство на вътрешните работи?

- Това с „ чадъра “ стана известно в днешно време. Но аз ще се върна малко обратно във времето, с цел да ви опише защо става въпрос и по какъв начин действа цялата система на Министерство на вътрешните работи.

Т.н. „ чадър “ не може да се упражнява от един или двама чиновници в Министерство на вътрешните работи.

Вижте, Министерство на вътрешните работи е работа, която се самоконтролира. И в този момент за случая с Георги Семерджиев. Миналата година през ноември месец стартира сложна инспекция в столичния КАТ. Проверката се прави от Главна дирекция „ Национална полиция “. Те правят инспекция и за актовете, и за регистрация и така нататък Проверката трае до март 2022-а. Близо 5 месеца столичният КАТ е в сложна инспекция. Какви са констатациите от тази инспекция? Единствените нарушавания, за които се търси отговорност от КАТ-София, са в регистрацията на моторни транспортни средства. Уволнени са две служителки, които са били на цивилен контракт, а не са част от системата на Министерство на вътрешните работи. Говорим за цивилен лица. А на тяхно място са назначени двама нови, които са родственици на близки хора на шефа на столичния КАТ.

А в административно-наказателната активност – където са актовете, където е бил покриван Георги Семерджиев, не са установени никакви проблеми.

Там няма нито осъден, нито уволнен. Няколко месеца по-късно, когато става инцидентът със Семерджиев, точно това наказателно разпореждане негово, което е от ноември 2021 година, се оказва, че от Министерство на вътрешните работи не е обещано на прокуратурата, а е решено административно. И в този момент служебният министър Иван Демерджиев приказва за него. Тогава инспекцията не го е открила, затворили са си услужливо очите… И в този момент излиза. Ако не бе станала катастрофата, нещата щяха да си минат и заминат. Но това е по този начин освен в столичния КАТ. Тук към този момент става въпрос за покриване и от Главна дирекция „ Национална полиция “, става въпрос за покриване и от „ Вътрешна сигурност “ и така нататък Имайте поради, че сигнали за изнудване, за напън върху чиновници от началника на столичния КАТ, са подавани от самите чиновници във „ Вътрешна сигурност “. Има цяла директория с документи. И „ Вътрешна сигурност “ не реагира, тъй като началникът на КАТ е непосредствен с министъра. Това го знаят всички. Ако върнем малко лентата обратно, ще забележим, че по времето на министър Рашков никой не говореше за „ чадър “. Във вътрешната комисия в Народното събрание военачалник Атанасов разгласи, че няма „ чадър “ над Семерджиев. Той сподели това след една среща в Народното събрание, на която участваха и хора от службите. Рашков си отива и внезапно лъсва цялата истина. Оказва се, че казусът е доста сериозен и не е единствено Семерджиев.

Вижте, такива като Семерджиев има по няколко във всеки регионален град,

които се покровителстват на всички равнища, започвайки от министъра. Не може да се покровителства безусловно никой, в случай че министърът не желае. Министърът в Министерство на вътрешните работи, нищо че се води политическа фигура, уволнява и назначава. Всеки министър като пристигна си уволнява и назначава фрагментите, с които желае да работи в Министерство на вътрешните работи. Така че хората, които покриват и вършат „ чадъри “, са хора на министъра.

- Твърдите, че няма никакво образование. В този смисъл въпросът ми е следният. Да ви върна към инцидента с мигрантите в Бургас. Може ли патрулка по този начин да спре движещ се бързо рейс? И по какъв начин трябваше да работят двамата служители на реда, които починаха?

- Много ми е мъчително, че този случай ще бъде не затрупан, а замазан във времето. Този трагичен инцидент ясно сподели, че Министерство на вътрешните работи не разполага нито с потенциал, нито с съоръжение, нито с експертиза по какъв начин да противодейства на проведената престъпност. Ние направихме инспекция преди няколко седмици от Института по пътна сигурност, която още не сме огласили.

Знаете ли, че от тествани 10 патрулки на пътна полиция в София, в нито една няма тъй наречените шипове за наложително прекъсване на автомобил.

Стигна се даже до това, че висшето управление на Министерство на вътрешните работи излъга, че те не са желали да спрат рейса с мигрантите с такива шипове, тъй като е можело транспортното средство да се обърне. Това са цялостни нелепости. Или тези хора не знаят по какъв начин работят шиповете, или просто са безспорни лъжци. Шиповете не пукат гумата, те спадат гумата постепенно и последователно. Те са кухи, забиват се в гумата и въздухът в нея излиза през тях.

Шиповете не пръскат гумата.

Ето и друга забавна информация за вас. Последната социална поръчка за доставка на такива шипове е от 2018-а. Тогава са купени 30 броя ленти с шипове, с цел да се покажат на едно политическо мероприятие, което Министерство на вътрешните работи е трябвало да обезпечава. Колите на Министерство на вътрешните работи не разполагат с съоръжение, с цел да могат да стопират транспортни средства. В момента сме очевидци, че има всеобщо непокорство на сигнали и знаци от страна на чиновници на Министерство на вътрешните работи. Това значи, че чиновниците на реда би трябвало да разполагат както с съоръжение, по този начин и с умения да се оправят в такива обстановки. Ясно е, че престъпността към този момент няма почит от полицията. Ставаме очевидци на това по какъв начин полицията гони, тъй като преди този момент не е респектирала.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР